2022. jan 20.

LEGO Star Wars: The Complete Saga

írta: LVJ_Andris
LEGO Star Wars: The Complete Saga

Lego Star Wars: The Video Game és Lego Star Wars II: The Original Trilogy

apps_48267_70527735771150709_4384318c-4020-4dc0-a05e-3164e04d5d24.jpg
* Egy rövid megjegyzés már az elején a koncepciómat tekintve: hogy is jön egy olyan játék a kiadási sor elejére, aminél már korábban is jelentek meg játékok? A Lego Star Wars: The Complete Saga a 2005-ben megjelent Lego Star Wars: The Video Game és a 2006-ban megjelent Lego Star Wars II: The Original Trilogy szerelemgyerekeként született 2007-ben. Így időrendben nem az első TT Games által jegyzett Lego platformer, valójában mégis annak tekinthető, mert minimális változás történt a két korábbi rész összevonásával.

A világ:

Nem nagyon tudnék olyan embert mondani, aki még semmilyen formában nem hallott volna sosem a Csillagok háborújáról. Azt hiszem senkinek nem kell bemutatnom sem a világot, sem a szereplőit. Akinek mégis, annak nagyvonalakban annyit, hogy egy űr western, robotokkal, az erőnek hívott mágikus misztikummal, különleges sosem látott fajokkal, és bolygó méretű pusztító fegyverrel. Ha így sem ismerős, akkor szerintem van mit bepótolnod. Hidd el jobban fogod élvezni, ha tudod mivel is állsz szemben, irány valamelyik videó szolgáltató.

A játék típusok:

Sztori mód:

A játék fő helyszíne Mos Eisley kantinája. Innen érhetjük el a filmek eseményét feldolgozó történetet. Hat pálya vezet minket visz végig egy film cselekményén, amik előtt és után vicces animációk görgetik tovább a sztorit. A  végigjátszás élvezete mellett egyéb feladatokat is teljesíteni tudunk, amikkel különböző jutalmakat kapunk, amik segítenek minket a további bónuszok megszerzésében. A pályák teljesítéséhez szükségünk lesz a lego tárgyak, objektumok 'elpusztítására' magunk körül, amikből vagy új tárgyakat tudunk készíteni, vagy a legrosszabb esetben is lego érméket kapunk értük. Ezeket az érméket több okból is érdemes gyűjtögetni, egyrészt minden szinten, ha összeszedünk belőlük egy bizonyos darabot elérjük a True Jedi szintet, másrészt ez a játék fizető eszköze, amiből később vásárolni tudunk. A másik gyűjthető dolog a minikit, ezekből pályánkét tizet rejtettek el nekünk. Ha meg van mind a tíz, jutalmunk egy mini jármű. Ezeket nem mindig egyszerű megtalálni, és ott van még a 'hogyan szerezzem meg' dilemmája is. Ne is gondoljuk, hogy a sztori módban ezeket össze tudjuk szedegetni, ehhez olyan karakterekre lesz szükségünk, akikkel ott és akkor nem rendelkezünk. És még nem is beszéltem a segítségeket feloldó piros lego kockákról, amiből pályánként egy bújik meg (erről bővebben lent).

processed-232eda77-8b06-4ba8-b5c7-59bf54ab14d0_pxzju6hd.jpeg
Szabad barangolás mód:

A történeteket a sztori mód végigjátszását követően elkezdhetjük szabad barangolás módban is. Itt ugyanazokon az eseményeket követjük, annyi különbséggel, hogy magunk választhatjuk meg kikkel is indulunk útra (persze ha már megvan a karaktertárunkban). Ez a játék kutatómódja, a korábban említett gyűjthető dolgok többségét itt fogjuk megszerezni. Itt már tudni fogjuk melyik karakterünk milyen képességgel rendelkezik és hogyan tudjuk azt hasznosítani. 

processed-6d723afb-3467-4e2b-8e54-e71bc956003b_54vjdn4h.jpeg
Kihívás mód:

Ebben a módban újra végig megyünk a pályákon, de nincs szükségünk azok teljesítésére. A feladatunk adott idő alatt összegyűjteni tíz kék színű minikitet. 

Szuper sztori mód:

Ez a játék legnehezebb része (a hatodik rész körülbelül 25 próbálkozása alatt, a körülöttem élők sosem láttak még ennyi alacsonyan szálló kontrollert). A feladatunk, hogy egy egész történetet 1 óra leforgása alatt végigjátszunk. Ez nem tűnik nagy feladatnak, de higgyétek el egyáltalán nem egyszerű, ismerni kell a pályákat, a karaktereket, és a rövidítési módokat (igen, bizonyos esetekben ki lehet játszani a pályák fizikáját). A legszebb az egészben, hogy ez az egyetlen olyan mód, amiért nem jár gyűjthető jutalom, csupán a 100%-os végigjátszás statisztikájába számít be.

Karakter és bónusz és minikit bónusz mód:

Mindkét kihívás abból áll, hogy az idővel versenyezve gyűjtsünk össze 1.000.000 lego érmét, annyi különbséggel, hogy míg a karakter bónusznál egy adott szereplővel tesszük ezt, addig a minikit bónusz esetén egy járművel. A pályák teljesítéséért itt is egy-egy sárga lego kocka a jutalmunk.

Fejvadász küldetések:

Ha minden fejvadász karaktert összegyűjtöttünk, lehetőségünk van fejvadász küldetéseket vállalni. Itt adott karaktereket kell megkeresünk, akiért megint csak sárga lego kockát kapunk.

processed-47751f90-a42f-4370-af2d-1241b77ab8e0_foaufpyn.jpeg
Gyűjthető lego kockák:

Sárga kockák:

A pályák teljesítéséért, a True Jedi szintért, a miniketek megtalálásáért mind-mind egy sárga lego kocka a jutalmunk. Hogy ezekkel mit lehet kezdeni? Meghatározott számú sárga kockából kapukat tudunk építeni a kantinában, amivel újabb minipályákat nyithatunk meg, és a végén még egy pénzszökőkutat is építhetünk. 

processed-99de416a-72e0-432d-b0b8-aefdd744abe0_yt5k9owc_1.jpeg
Piros kockák:

Az elrejtett piros kockák megtalálásával megvásárolható jutalmakat oldunk fel. Lehetőségünk van a megszerzett pénz többszörözésére, minikit és piros kocka detektor megvásárlására, építés gyorsításra, gyorsabb erőhasználatra...stb. Minél többet szerzünk a piros kockákból, annál gyorsabban tudunk újabb jutalmakat bezsebelni (érdemes a lego érme többszörözőkkel kezdeni, könnyebb utána nagybevásárlást tartani). 

Karakterek:

A játékban 126 karaktert szerezhetünk meg és irányíthatunk (+ kettőt alkothatunk saját magunknak). Minden karakter egyedi képességekkel rendelkezik, van akinek óriásit ugrik, van akinek sugárvetője van, van aki fénykarddal harcol, van aki ajtókat tud kinyitni nekünk, illetve pár olyan karakter akikkel titkos pályarészekre juthatunk be. Egy karakter pedig egyik vicces reflektálás a következő megjelenő TT Games játékra (nézzétek meg az utolsó figurát). 

processed-38940631-b1f9-4074-9302-be82df8acedb_tojaxlwf.jpeg
Hangok, grafika:

Hangok:

A lego sorozat ezen részében a karakterek nem beszélnek, csupán viccesen 'hümmögnek'. Jó R2D2, Chewbacca a saját megszokott nyelvükön szólalnak meg, de hát Han Solo-n kívül a kutya legyen, aki megérti őket. Nekem ez a megoldás azért tetszett különösen, mert nyelvspecifikus. Az angol, a magyar, a japán.....játékos mind ugyanazt kapja, egy könnyen fogyasztható, gegekkel elmesélt pantomim történetet, legkisebbtől a legnagyobbakig mindenki számára érthetően tálalva. A zenékre nem lehet panasz, egy az egyben megkapjuk a filmekből már jól ismert dallamokat. Perfect.

Grafika:

A 2007-es játékot elővéve ma sem érzem, hogy sokat öregedett volna a kinézet. Valahogy a lego játékokra jellemző ez az örökérvényűség. Nincs 4K felbontás, de mégis szép a szemnek. A tereptárgyakon, felületeken persze észre lehet venni az idő nyomát, de valahogy ez sem zavaró. Ha pedig tisztában vagyunk vele, hogy egy 15 éves (a cikk írásakor) játékról beszélünk, ez még hízelgő is. A karakterek első ránézésre felismerhetők, a pálya designok pedig nagyon változatosan hozzák a filmek hangulatát.

processed-5158c20c-9201-43a6-a03b-6a96c085b8cc_qgie8yqa.jpeg
Pozitívum/negatívum:

+ Jól hozza a filmek hangulatát
+ Könnyen kezelhető, könnyen érthető
+ Életkor függetlenül élvezhető
+ Hatalmas az újrajátszhatósági faktor
+ Gyerekbarát tartalom

+1 Én a pozitívumai közé sorolom, hogy megfelelően sok, de épp elégséges játszható karaktert vonultat fel. (Nem akarok Boba Fett szobalányának a kisöccsével is játszani.)

- Szuper sztori mód (tényleg kontroller gyilkos)

Értékelés:
lego_ertek_masolata.png

9/10 sárga lego kocka

Szólj hozzá

Star Wars Lego TT games